
10 gouden basisregels voor carwrappers
In dit artikel geven we een aantal gouden basisregels voor carwrappers. Een soort (tegeltjes)wijsheden die iedere carwrapper boven zijn schoorsteen zou kunnen hangen. We gaan in dit artikel dus geen losse trucjes bespreken, zoals hoe je een buitenspiegeltje van dat en dat merk, type zus en zo wrapt. We gaan in op de basisprincipes áchter deze trucjes.

Dit artikel verscheen in de WRAP IT editie van Sign+ magazine 8 – 2021 – Lees het PDF hier.
Als je de basisregels slim toepast, kun je alle soorten spiegels en bumpers kwalitatief goed wrappen. Op zo’n manier dat de car- wrap er na een jaar nog steeds mooi uitziet en er geen folie-onthechting is bij randjes en hoekjes. In dit artikel noemen we tien belangrijke basisregels, maar er zijn er meer te bedenken. Uiteraard, een goede car- wrapper word je niet door het lezen van een artikel. Carwrappen is een vak. Het is een ambacht dat je pas echt leert beheersen nadat je heel veel hebt geoefend met verschillende carwrapfolies, op meerdere auto’s en ondergronden.
Wrap je al jaren? Dan pas je veel van deze ‘gouden basisregels’ misschien al lang toe, bewust of onbewust. Maar we krijgen ook geregeld doorgewinterde wrappers op de training die heuse Eureka-momentjes ervaren bij sommige van deze gouden principes. Een feit is wel dat de carwrapper die deze basisregels begrijpt en toepast, tijd bespaart en mooier en kwalitatief beter werk levert.
1: Rek carwrapfolie zo min mogelijk uit
De belangrijkste eigenschap van een carwrapfolie is juist dat je ‘m zo lekker kan oprekken. Toch is de gouden, mis- schien wel platina basisregel: Hoe minder je de carwrapfolie uitrekt, hoe kleiner de kans op onthechtingsklachten. Waarom?
Twee redenen:
- Op de uitgerekte delen is zowel de folie als de lijmlaag dunner.
- Uitgerekte folie wil terugkrimpen (vormgeheugen).
(tekst gaat verder onder de foto)

Bij de foto: Het wrappen van bijvoorbeeld een spoiler vereist speciale techniek zodat je de folie zo weinig mogelijk uitrekt.
2. Haal de rek uit een zo’n groot mogelijk stuk folie
Dit heeft te maken met basisregel 1. “Rek de folie zo min mogelijk uit”. Als je weet dat je de folie moet gaan “oprekken”, haal dan de rek (met warmte) uit een zo’n groot mogelijk stuk folie. (In plaats van een klein stuk extreem op te rekken).
(tekst gaat verder onder de illustratie en foto)

Bij de illustratie: Als je weet dat je folie moet gaan oprekken, haal de rek dan uit een zo’n groot mogelijk gedeelte.

Bij de foto: Ga je een bumper wrappen? Verwarm dan grote vlakken folie voordat je gaat opspannen en aanrakelen.
3 Ontzie randjes en hoekjes
Loop maar eens langs een carwrap. Waar laat de folie los? Niet midden op het portier. Ook niet op de motorkap. De kritische delen bij een carwrap zijn: de randjes van de buitenspiegel, de hoekjes van de motorkap, het diepste deel van een profiel, etcetera. Door de juiste technieken toe te passen zorg je dat juist op die ‘kritieke’ gedeeltes de folie zo min mogelijk is uitgerekt. Hiervoor zijn meerdere technieken die je leert tijdens de Appcademy training carwraptechnieken.
(tekst gaat verder onder de foto)

Bij de foto: De folie laat (na een paar weken) los langs de randjes. Dit gebeurt als de folie bij de randen te ver is opgerekt.

Bij de foto: Spiegeltje wrappen? Het kritieke deel zijn de buitenrandjes. Eén handige techniek: Trek na het wrappen de folie langs de randjes plm 1 cm los, verwarm het loshangende randje zodat de folie wat ‘terug krimpt’. Rakel dan de folie definitief aan en ga daarna pas snijden.
4 - Koude folie rekt niet
Koude folie rekt niet en warme folie rekt makkelijk. “Ja duh” hoor ik carwrappers denken. Maar door bewust aan dit basisprincipe te denken kan je veel carwrap gemak opleveren. Op gedeeltes waar je de folie zo weinig mogelijk uitgerekt wilt aanbrengen kan je de folie koud(er) laten.
(tekst gaat verder onder de foto)

Bij de foto: Profiel wrappen: eventuele onthechting ontstaat in het diepste gedeelte van het profiel. Verwarm dat gedeelte minder, dan zal de uitgerekte folie op een minder ’kritiek’ gedeelte terecht komen .
5 - Hollingen en Bollingen
Een (te wrappen auto) bestaat uit hollingen en bollingen. Hier kom je folie ‘te kort’ en daar houd je folie ‘over’. Bestudeer de vormen van de auto goed voor je begint. Probeer als het ware niet een auto te zien, maar verdeel de ondergrond in “hollingen’, ‘bollingen’ en ‘vlakke gedeeltes’.
Hoe ga je het bolle plaatwerk bij de wieluitsparingen aanpakken? Hoe werk je de folie naar binnen bij de deurgreep en de nummerplaatuitsparing? Denk van te voren na hoe je de folie het best over de ondergrond verdeeld. Met slimme rakeltechnieken kan je “overtollige” folie de kant op sturen die jou uitkomt.
(tekst gaat verder onder de foto)

Bij de foto: Met slimme rakeltechnieken stuur je de folie de kant op die jou uitkomt.
6 - "doodfohnen"
Zoals al eerder gezegd, uitgerekte folie heeft de neiging terug te krimpen. Ook wel ‘vormgeheugen’ genoemd. Je ontkomt er niet aan tijdens een carwrap om gedeeltes wat uit te rekken. Hoe voorkom je terugkrimpen van de folie? Vormgeheugen van carwrapfolie reduceer je door ‘postheating’ (ofwel ‘doodfohnen’). Dit houdt in dat je de buitenranden van uitgerekte folie moet naverwarmen tot plm 100 graden. (Temperatuur verschilt een beetje per carwrapfolie type). Dit naverwramen is echt cruciaal. Verwarm je met te lage temperatuur, dan zal de folie uiteindelijk toch terug gaan krimpen. Kortom, gebruik een temperatuurmeter.
(tekst gaat verder onder de foto)

Bij de foto: Gebruik voor het “dood fohnen” een heatgun met een (losse) temperatuurmeter
7 - Doe eerst wat testwerk
Zeker als je met een andere folie aan de slag gaat dan je gewend bent: Doe eerst wat testwerk. Hoe soepel verwerkt de folie langs de randjes? Hoeveel druk moet je geven om een breuklijntje te snijden? Krast de toplaag snel? Welke rakel werkt prettig bij deze folie? Hoeveel rakeldruk heeft de folie nodig om de lijm tot in de porien van de ondergrond aan te duwen?
(tekst gaat verder onder de foto)

Bij de foto: Met een klein stukje folie kun je testen hoe de folie zich gedraagt bij het wrappen van hoekjes en randjes.
8 - Zorgvuldig schoonmaken en ontvetten
Een goed begin is het halve werk. En dat geldt zeker bij een carwrap. Uiteraard wil je geen vuil of stofjes onder de folie. Maak de ondergrond schoon en werk in een schone omgeving. Verder, álle gedeeltes die je gaat wrappen moeten zorgvuldig ontvet worden. Denk vooral aan de naden, profielen en randjes. P.s. zorg tijdens het wrappen ook voor schone handen.
(tekst gaat verder onder de foto)

Bij de foto: Let bij het schoonmaken en ontvetten extra op de randjes en hoekjes.
9 - Gereedschappen, tools, werkplek
Niks is vervelender dan misgrijpen tijdens het werk. Zorg dat je gereedschapskist compleet is. Werk met vlijmscherpe mesjes en ongehavende rakels. Veel carwrappers zetten iedere dag een nieuwe sleeve op hun rakel. Als je rakel niet kaarsrecht en strak meer is zie je dat af aan je werk (bellen, hapertjes), dus weggooien die oude rakel. Verder cruciaal voor een kwalitatief eindresultaat: Zorg voor een goed verlichte, niet stoffige werkruimte, op kamer temperatuur.
(tekst gaat verder onder de foto)

Bij de foto: Goed gereedschap is het halve werk.
10 - Loop je werk goed na
Ben je klaar? Voor je je werk gaat opleveren is het slim een checklist af te werken. Zijn alle randen nagefohnd? Alle naadjes netjes losgesneden? Check als het mogelijk is een dag na de wrap de kritische onderdelen. Door je werk zorgvuldig na te lopen kan je kleine onvolmaaktheden nog oplossen. Deze ‘finishing touch’ kost weinig tijd, maar wat een verschil maakt het als je dat randje nét iets strakker snijdt en een kleine belletje of plooitje nog even wegwerkt. Een handige tip, laat (ook) een ander de final check-up doen. Twee zien meer dan één.
(tekst gaat verder onder de foto)

Bij de foto: Loop alle randjes, hoekjes en naadjes zorgvuldig na voordat je de carwrap oplevert.
Ook een carwrap pro worden?
Ook een carwrap-pro worden? Tijdens de twee daagse training carwraptechnieken leer je de fijne kneepjes van het carwrapvak. Meer weten over deze cursus? Op zoek naar info over het tarief en beschikbare data? Klik dan op de button hier onder!