
carwrapping - essentiële rakel techniek
Iedereen die voor de eerste keer een stuk folie probeert te plakken komt er achter dat daar toch wel wat vaardigheid voor nodig is. Dit is zeker het geval als je grote vlakken folie gaat aanbrengen, of als je werkt met een dunne folie met een sterke lijmlaag, of als je wilt gaan carwrappen. Het is echt belangrijk om basis rakel technieken op de goede manier aan te leren. Met de goede techniek werk je sneller, mooier en met minder inspanning.
De basisprincipes van rakelen hebben te maken met:
- Rakeldruk
- Wrijvingsweerstand
- Rakelslag
Waarom is rakeldruk zo belangrijk
Met voldoende rakeldruk wrijf je vrijwel alle lucht onder de folie vandaan en bevorder je de hechting van de lijmlaag.
Hoewel er veel soorten folies en lijmlagen zijn geldt over het algemeen dat er bij te weinig rakeldruk luchtbellen onder de folie ontstaan. In de regel voldoet het een druk van ca. 4 kg over te brengen op je rakel (bij gebruik van een standaard rakel met een breedte van ca 10 cm). Door met je rakel op een weegschaal te duwen, kun je zelf testen hoeveel druk je gewend bent te geven.
Hoeveel kracht je moet geven op de rakel wordt ook bepaald door de breedte van de rakel en de dikte van het raakvlak. (hoe breder/dikker de rakel, hoe meer druk je moet geven)
Wrijvingsweerstand
Waarom ontstaan er spanningsplooien tijdens het rakelen (zelfs op een plat vlak)? Hoofdzakelijk om de volgende redenen. Folie is soepel en elastisch maar moet toch met voldoende rakeldruk worden aangebracht. Tijdens het rakelen raakt de folie, door de wrijvingsweerstand tussen je rakel en de folie, wat opgerekt. De folie wordt ‘groter’ waardoor die vervelende spanningsplooien ontstaan.
Hoe voorkom je dat? Verlaag de wrijvingsweerstand. Hiervoor zijn diverse handige tools verkrijgbaar. Gebruik een teflon rakel of een rakel met een sleeve van papier, vilt of wol. Wrijvingsweerstand breng je verder omlaag door de rakel en folie in te spuiten met water en zeep of applicatievloeistof. De rakel glijdt over de folie zonder hem op te rekken. Ook door ‘achteruit’ te rakelen breng je de wrijvingsweerstand omlaag.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Bij de foto: Spannings plooien in de carwrap folie werk je weg met (o.a.) slimme rakeltechniek.
Folie sturen
Soms is het juist erg handig om de folie met behulp van wrijvingsweerstand wat op te rekken. Door wrijvingsweerstand in je voordeel te gebruiken kan je de folie ‘sturen’. Deze techniek komt van pas als het beeld van een grote print net niet lijkt te gaan aansluiten. Of als er wat spanning in de folie zit. Door met wrijvingsweerstand te rakelen kan je de spanning verdelen en naar de zijkanten van de folie toe werken. Hoe klein een folieverschuiving per rakelslag ook mag lijken; een verschuiving van 1 mm per 10 cm betekent 1 cm per meter. En, ook best handig, je hebt geen föhn nodig.
Hoe doe je dat? De wrijvingsweerstand verhoog je door te rakelen met een voorwaartse rakeltechniek en extra rakeldruk.
Het is handig te weten hoe je met rakeltechnieken de spanning in de folie optimaal verdeelt. Door de juiste technieken te beheersen bespaar je tijd, een hoop zweetdruppeltjes en last but not least: het eindresultaat zal mooier zijn.
Rakelen kan je natuurlijk niet leren door een artikel te lezen. Het betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Wat zeker helpt is een training te volgen waarbij je in een paar uur een paar jaar ervaring opdoet. Daar word je bij de hand gepakt om je de juiste slag of techniek te laten voelen.
Appcademy heeft meerdere trainingen waarbij je de basistechniek goed aanleert:
- Tijdens de training "Signmaker" leer je de basistechnieken voor het aanbrengen van vlakken, teksten en logo's op diverse ondergronden.
- Op de training "carwrap" oefen je (o.a.) geavanceerde rakeltechnieken met diverse merken carwrapfolies op vlakke en 3D ondergronden
- Tijdens de training "Kozijnfolie" leer je hoe je de Avery Dennison Facadefilm aan brengt op panelen en kozijnen
- De technieken voor het aanbrengen van diverse merken Interieurfolies leer je tijdens de training "interieurfolie"
